Musiklinje på efterskole

Fordybelse og musikalsk udfoldelse

Om musiklinjen

På Vandel Efterskoles musiklinje spiller vi en masse musik. Vi leger med de musikalske former, og du vil lære at indgå i et musikalsk fællesskab.

Så hvad enten du er begynder eller har spillet på et eller flere instrumenter i mange år, så er der plads til dig. Du er velkommen til at tage dine egne instrumenter med på skolen, men du kan også bruge de instrumenter, vi har i vores lokaler. I fritiden bruger eleverne lokalerne til at fyre den af med vennerne.

På vores musikefterskole får du mulighed for at danne bands og musikalske grupper med dine efterskolekammerater. På musiklinjen kommer du til at samarbejde om forestillinger, optagelser og kreative projekter. Du får adgang til øverum, optagestudier, øvelokaler og spillesteder, så du kan finpudse dit musikalske håndværk og fremvise dine talenter på både små og store scener.

Vi tilbyder et støttende og inspirerende miljø, hvor du som ung musiker kan udforske, skabe og vokse, og blive i stand til at forfølge dine musikalske drømme og måske påbegynde en karrierer i musikkens verden.

Musiklinje

Efterskole med musiklinje

Vi arbejder med grundlæggende øvelser med rytme og puls, sangtræning, sammenspil, og vi øver os i at få kroppen med. Undervisningen er fuld af glæde, spontanitet og fællesskab, fordi sang og spil i sig selv er fuld af sprudlende liv. Det er sjovt og hyggeligt, det er ikke en konkurrence, og eleverne får lov til at være helt sig selv og hjælpe hinanden med at finde deres musikalske udtryk. Vi sørger for, at alle uanset niveau bliver set og hørt – og får mulighed for at optræde.

Vi arbejder både teoretisk og praktisk med musikken. Vi arbejder med notation, puls, rytme, akkorder, opbygning af akkorder, takter og genrekendskab – teori gennem leg. Desuden inddrager vi elementer af SDS – sang, dans og spil. Vi laver grundlæggende øvelser med rytme og puls, sangtræning, flerstemmig sang, og vi øver os altid på at få kroppen med. Det er nemlig en fantastisk måde at underbygge den musikalske læring.

Musiklinje

Hvad får du ud af
musik på efterskole?

Rytmisk træning

Gennem øvelser og lege får du styrket din rytmiske fornemmelse. Du kommer til at møde mange forskellige stilarter bl.a. fra Afrika og Sydamerika, og lærer at arbejde med percussion og bevægelse.

Teori og hørelære

Gennem teori og hørelære kommer du til at udvikle en stor indsigt i musikken og du får en uundværlig musikforståelse. Noder, akkorder, skalaer og rytme er nogle af de begreber, vi tager fat på.

Rytmisk sammenspil og bands

På musiklinjen laver vi mange forskellige små bands og sammenspilsgrupper. I sammenspil er det vigtigste redskab ørerne. Ved sammenspil lærer du at lytte, at opleve rytme og klang, og bruge dit instrument aktivt i fællesskab med andre.

Eleverne spiller i to bands med ca. 9-10 elever. Først vælger de et instrument, de vil fordybe sig i, og så øver vi numre, indtil ”det spiller”. Dét gør vi for at øve genrer, og for at spille koncerter på vores efterskole med musik.

Personlig og musikalsk udvikling

Du vil opleve et helt særligt sammenhold på musiklinjen. Når først du har set de andre nervøse og pressede backstage, og sidenhen stået side om side og gennemført en koncert, så får du en stærk forståelse af, at alle er nødvendige og vigtige.

Derudover får du ansvar. Når du er på turné, får du ansvar for andre og for at øve dig. Du er også med til at opsætte lyd og lys, trække kabler til mikrofoner og forstærkere, samle trommesæt og pakke alt sammen igen.

Sidst men ikke mindst får du mod og en tro på dig selv. Det kræver mod at stille sig op og synge eller spille på et instrument foran et publikum. Sammen hjælper vi dig med at finde dit eget musikalske udtryk – og vi står klar med gode råd og vejledning, hvis du er interesseret i sangskrivning.

Sigrid

“Jeg er rigtig glad for musiklinjen. Der er plads til alle niveauer, så der er ikke et pres på at man skal kunne spille på et instrument før man starter. Man får så mange oplevelser, og god undervisning. Det fedeste ved musiklinjen er nok fælleskabet og sammenholdet. Man bliver virkelig tæt med de mennesker man spiller med, når man fx tager ud på turné eller forbereder en koncert.“

Sigrid Saxild Kristensen
Anna

“På musiklinjen har vi et rigtig godt sammenhold, og vi har det sjovt. Vi lærer meget, og det er fedt at være sammen med andre man deler interesse med. Det bedste er når vi spiller i bands og giver koncerter.“

Anna Østergaard Mogensen

“Jeg skiftede linjefag til jul fra musik til håndbold. Det gavnede mig at veksle mellem et aktivt og et kreativt linjefag. Det medvirker til et mere alsidigt efterskoleår.”

Alexander Lund Fasterholt

Det skal du vide om linjen

Der er plads til alle, men du skal have lyst til at spille og synge, og du skal være klar til at lægge kræfter og energi i det. Det kræver fordybelse og øvelse i fritiden at have musik på efterskole.

Når vi laver samspil, arrangerer vi det sådan, at alles behov og niveau bliver tilgodeset. Dem, der er helt nye, eller som vil fordybe sig i deres instrument, kan vælge valgfag ved siden af linjen.

Vi har flere musiklokaler med kvalitetsgrej, da god lyd kommer fra gode instrumenter.
Vi har en scene med fedt lys og røg, hvor eleverne får en totaloplevelse af at være i rampelyset. Koncertsalen med scenen har en intim stemning med balkon, og et professionelt d&b lydanlæg til at spille salen op.
Desuden har vi et lille lydstudie, hvor elever med interesse for elektronisk musik kan komponere og indspille.

Vores lydstudie er digitalt og baseret på Logic Pro X opsat på iMac.

Hvert år er vi en bærende del af musicalen, som ligger i efteråret. Vores elever sidder i bandet, de synger i koret eller måske synger de som solister. På vores efterskole med musik er der gode muligheder for at prøve kræfter med live-musikken.

Vi tager på turné til fri-, folke- og efterskoler for at spille koncerter med vores bands. Vi inviterer også forældre og bedsteforældre til koncert hjemme og ude, når vi har noget at vise. Det er fedt for eleverne at prøve at spille på en større scene. Hvert år er der en efterskole-musikfestival, som vi også deltager i.

Vil du vide mere om musik på efterskole?

Vi er stolte af vores skole og vi elsker at vise den frem. Kom forbi og besøg os, og oplev Vandel Efterskole. Se her hvornår du kan besøge skolen.

Besøg skolen
Menu